TREC is simpel gezegd het rijden van trektochten in wedstrijdverband. Jij en je paard worden getest in drie onderdelen op het kaartlezen, gangenbeheersing en in het beheersen van situaties die voor kunnen komen tijdens een trektocht.
In de praktijk betekent dit dat je op zaterdag de POR (orientatierit waarin kaartlezen wordt getest) en op zondag de MA (gangenbeheersing) en PTV (vaardigheidsparcours).
In de POR (Parcours d’Orientation Regularite) rij je een rit van 25 kilometer met onderweg controleposten en een pauze van 30-45 minuten. De route teken je zelf op een stafkaart in, waarna je de route gaat rijden; alleen, met zijn tweeen of met zijn drieen. Voorafgaand aan het intekenen wordt je telefoon verzegeld; je mag geen GPS gebruiken. Je krijgt een beginsnelheid mee die je aanhoudt tot de controlepost, waar je een nieuwe snelheid mee krijgt. Op elke controlepost moet je minimaal vijf minuten wachten, om te voorkomen dat ruiters achter elkaar aan gaan rijden. Voor elk traject tussen controleposten staat een ideale tijd, elke minuut die je naast de ideale tijd zit, levert aftrek op. Ook het missen of verkeerd aanrijden van een post levert aftrek op. Het is dus de truc om zoveel mogelijk punten over te houden.
De MA (Matrise des Allures) is een gangenbeheersingsproef. Op een baan van 150 met lang en 2 meter breed wordt je gevraagd om eerst zo langzaam mogelijk heen te galopperen en daarna zo snel mogelijk terug te stappen. De tijden hiervan wordt opgenomen en aan de hand van een tabel levert je dit een bepaald aantal punten op met een maximum van 2x 30. Let wel: valt je paard in draf, dan heb je 0 voor dat onderdeel.
De PTV (Parcours en Terrain Varie) is het vaardigheidsparcours. In het parcours of route van ongeveer 1,5 tot 5 kilometer staan 16 opdrachten die een situatie nabootsen die je tijdens een trektocht tegen zou kunnen komen. Je wordt als combinatie beoordeeld op hoe vloeiend, moeiteloos en vriendelijk je elke situatie overwint. De opdrachten varieren van een sprongetje over een boomstam, een slalom of een berg op gaan, tot een waterpassage, trap of een achtje rijden met één hand aan de teugels. Voor elke opdracht valt er maximaal tien punten te verdienen. Wil, kan, of durf je een opdracht niet te doen? Dan mag je deze overslaan, mits je je afmeld bij de hindernisjury. Het levert geen extra aftrek of diskwalificatie op, je krijgt gewoon 0 punten voor de opdracht. Wil je weten welke hindernissen er allemaal zijn? Kijk dan in het reglement op de website van TREC Club Nederland.
Voor de einduitslag worden alle punten bij elkaar opgeteld. De ruiter of equipe met de meeste overgebleven punten wint de wedstrijd.